| Wyslano: 16 stycznia 2010 o godzinie 10:43 |
|
|
|
Akuratnie ten filmik pokazuje coś co jest największym błędem szkolenia poprzez pozytywne wzmocnienia. Okreslane jest to jako przekupstwo. Ptakowi pokazuje się co dostanie jak wykona odpowiednią czynność. Przy pozytywnym wzmocnieniu papuga dostaje nagrodę, ale jej wcześniej nie widzi.
Uważam, że lepiej jest używać słowa "szkolenie", bo tresura się źle kojarzy. Przy dużych i groźnych papugach (a kakadu jest taka) sytuacja jest taka sama jak w przypadku trzymania groźnych psów. Dla większości jest oczywiste, że taki pies musi przejść szklenie, bo inaczej jest groźny dla otoczenia. Właściciel sam, bez odpowiedniej wiedzy, nie jest w stanie nad takim psem zapanować. Tak samo jest z papugami. Taka papuga musi zostać odpowiednio wychowana, tutaj nie da sie zrobić tak jak z małymi papugami: nic nie robię i sama się oswoi. Tutaj, ze względów bezpieczeństwa właściciela, konieczne jest odpowiednie szkolenie.
Kwestia karania, bo o tym pisała Izka. Karanie w kontekście pozytywnego wzmacniania to nie jest to o czym my myślimy. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule na moich stronach (Analiza zachowania papug - naprawdę bardzo dobry artykuł, który wszystkim polecam). Do stosowania karania mogą jednak brać się tylko osoby o naprawdę dużej wiedzy i doświadczeniu.
Co jest na tej płytce nie mam pojęcia. Autorka jednak uchodzi za autorytet w tej dziedzinie.
Pozdrawiam, Joanna
__________________ Cockatiel
o mojej książce
o mnie
|