KARTA PRAW PAPUGI

ARTYKULY O PAPUGACH
jak zywic, jak oswajac, jak zrozumiec, jak rozpoznac choroby, jak leczyc i wiele innych.

PIERWSZA POMOC W NAGLYCH WYPADKACH

Nowe posty  Wyswietl liste uzytkowników Forum  Przeszukaj Forum  Pomoc - jak uzywac Forum
  Wejdz na chat  Idz do Galerii Zdjec  Rejestracja  Zaloguj sie
STRONY WWW, KSIĄŻKI I FILMY O PAPUGACH
 Papugi Forum Dyskusyjne : STRONY WWW, KSIĄŻKI I FILMY O PAPUGACH
Tytul Temat: szkolenie papug dvd Twoja odpowiedzNowy temat
Autor
Wiadomosc << Poprzedni temat | Nastepny temat >>
pysia34

nie reagowanie na kolejne ostrzeżenia

Aktualnie: Offline
Wyslano: 14 stycznia 2010 o godzinie 11:29 | Cytuj pysia34

czy ktoś z was wie coś na temat tego filmu? może ktoś go ma? czy warto kupić?

http://www.avianpublications.com/items/videos/itemDVD08.htm

książka tej autorki jest ponoć bardzo dobra a co z filmem?

do góry Zobacz pysia34's Profil Szukaj innych postow napisanych przez pysia34

pysia34

Wyslano: 14 stycznia 2010 o godzinie 11:40 | Cytuj pysia34

filmik - urywek

http://www.youtube.com/watch?v=cQoemTDQg3I

nike

Wyslano: 15 stycznia 2010 o godzinie 18:09 | Cytuj nike

Pysia to pięknie wygląda, ale po co to?? Przecież papuga jest lepsza gdy jej ruchy są naturalne. Naturalnie papuga robi wszystko tak że nie spodziewasz się tego, a tresowana... robot . Może znajomi się tym zachwycą i będzie (jak to sie teraz mówi) "szpan." Oczywiście wedle gustu, ale ja nie popieram kierowania papugą (jeśli rozumiesz o co mi chodzi)

Pozdrawiam 

pysia34

Wyslano: 15 stycznia 2010 o godzinie 19:49 | Cytuj pysia34

a mi nie o to chodzi żeby tresować papugę, może ten urywek nie był najlepszy, tylko po to aby poskromić agresje tak naturalną dla niektórych gatunków papug, mam kakadu a autorka wydała świetną książkę na temat agresji i radzenia sobie z nią u papugi a ja mam dwa kakadu i dwa żako

nieodpowiednie traktowanie samca kakadu może doprowadzić do ogromnej agresji wymierzonej przeciwko domownikom a ten dziub dożo może zrobić

na razie mam małą przytulankę, mały jest słodziakiem, ale już dzisiaj widzę że choć ma dopiero 4 miesiące chce rządzić wszystkimi jest głośny energiczny wścipski i silny a do tego inteligentny co może w okresie dojżewania stanowić duży problem do którego ja chcę i siebie i jego przygotować zanim będzie za późno

Izka

Wyslano: 16 stycznia 2010 o godzinie 00:02 | Cytuj Izka

Ja nie widzę niczego niedobrego w treningu papugi, oczywiście jeśli jest prawidłowo przeprowadzony. To wcale nie musi przecież oznaczać łamania psychiki ptaka, a może czasem pomóc, ale to zależy, czego byłby uczony. Jaki wpływ na zwierzę może wywierać nawet bardziej wymagające szkolenie mogę od ok. pół roku obserwować na przykładzie swojego psa, który pomaga mi jako przewodnik. Wiadomo, że tego typu praca jest jedną z najbardziej stresujących, jakie w ogóle pies może wykonywać, a jednak moja suczka mimo to jest normalnym, kochającym zabawę zwierzakiem, pewnym siebie i bardzo ciekawym świata. Podczas szkolenia była zarówno nagradzana, jak i karana, ale naprawdę nie sprawia wrażenia psa, który miałby złamaną psychikę. Wiem, że u psów występują nieco inne relacje społeczne niż u papug, co także ma tu znaczenie, ale wiem też, że gdybym ja na dłuższą metę tylko od psa wymagała, by dobrze wykonywał swoją pracę nie poświęcając mu w zamian czasu na zabawę, głaskanie itp., wówczas tak traktowany pies prędzej czy później przestałby dobrze pracować i wypaliłby się zawodowo.

Joanna
administrator

Wyslano: 16 stycznia 2010 o godzinie 10:43 | Cytuj Joanna

Akuratnie ten filmik pokazuje coś co jest największym błędem szkolenia poprzez pozytywne wzmocnienia. Okreslane jest to jako przekupstwo. Ptakowi pokazuje się co dostanie jak wykona odpowiednią czynność. Przy pozytywnym wzmocnieniu papuga dostaje nagrodę, ale jej wcześniej nie widzi.

Uważam, że lepiej jest używać słowa "szkolenie", bo tresura się źle kojarzy. Przy dużych i groźnych papugach (a kakadu jest taka) sytuacja jest taka sama jak w przypadku trzymania groźnych psów. Dla większości jest oczywiste, że taki pies musi przejść szklenie, bo inaczej jest groźny dla otoczenia. Właściciel sam, bez odpowiedniej wiedzy, nie jest w stanie nad takim psem zapanować. Tak samo jest z papugami. Taka papuga musi zostać odpowiednio wychowana, tutaj nie da sie zrobić tak jak z małymi papugami: nic nie robię i sama się oswoi. Tutaj, ze względów bezpieczeństwa właściciela, konieczne jest odpowiednie szkolenie.

Kwestia karania, bo o tym pisała Izka. Karanie w kontekście pozytywnego wzmacniania to nie jest to o czym my myślimy. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule na moich stronach (Analiza zachowania papug - naprawdę bardzo dobry artykuł, który wszystkim polecam). Do stosowania karania mogą jednak brać się tylko osoby o naprawdę dużej wiedzy i doświadczeniu.

Co jest na tej płytce nie mam pojęcia. Autorka jednak uchodzi za autorytet w tej dziedzinie.

Pozdrawiam,
Joanna

o mojej książce

o mnie
do góry Zobacz Joanna's Profil Szukaj innych postow napisanych przez Joanna Odwiedz Joanna's strona domowa

pysia34

Wyslano: 16 stycznia 2010 o godzinie 10:48 | Cytuj pysia34

postanowiliśmy z wojtkiem kupić obie płyty :) więc za kilka tygodni będziemy mogli powiedzieć coś więcej, nie kupiłabym ich gdyby nie sława autorki jeśli chodzi o znajomość papuziej psychiki, jeśli chodzi o mnie to pewnie wiele rzeczy z tych filmów moje zwierzaki umieją ale ja chcę się nauczyć o nich więcej a nie je nauczyć :)

nike

Wyslano: 05 lutego 2010 o godzinie 12:46 | Cytuj nike

Pysiu i jaki dajesz rezultat szkolenia. Daj nam recenzje płyty co o niej myślisz.

Pozdrawiam

pysia34

Wyslano: 06 lutego 2010 o godzinie 22:36 | Cytuj pysia34

dopiero zamówiłam jeszcze trzeba poczekać ale dam znać na pewno jak przyjdzie i obejrzę :)

Jesli chcesz wyslac odpowiedz w tym watku musisz najpierw zalogowac sie
Jesli nie jestes jeszcze zarejestrowanym uzytkownikiem to nie czekaj dluzej zarejestruj sie

Twoja odpowiedzNowy temat
Wersja do wydrukowania Wersja do wydrukowania

Nie mozesz rozpoczynac nowe tematy
Nie mozesz odpowiadac w rozpoczetych juz tematach
Nie mozesz kasowac swoich postow
Nie mozesz edytowac swoje posty
Nie mozesz zakladac sondy
Nie mozesz glosowac w sondach